Jak pokazują statystyki, prawie każdy dorosły Polak ma problemy z próchnicą. Zazwyczaj kończą się one wraz z wizytą u dentysty. Tymczasem wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby w znacznym stopniu ograniczyć ryzyko wystąpienia próchnicy.
D jak dieta
Mleko, ale także świeże warzywa i owoce, jaja, pieczywo pełnoziarniste czy zielona herbata to tzw. produkty kariostatyczne, czyli chroniące zęby przed próchnicą. Nabiał dostarcza do organizmu wapń i fluor, które podnoszą pH jamy ustnej i działają bakteriobójczo. Owoce i warzywa z kolei to źródło witamin A, C i D, które są niezbędne dla zdrowia jamy ustnej. Z diety najlepiej wykluczyć słodkie i słone przekąski oraz fast foody – oblepiają one zęby i powodują namnażanie bakterii.
M jak mycie zębów
Regularne szczotkowanie zębów jest podstawą profilaktyki próchnicy. Zęby należy myć po każdym posiłku przez około 2-3 minuty. Jeśli jednak nie możesz sobie na to pozwolić – pamiętaj, żeby po szczoteczkę sięgać 2 razy dziennie. Używaj pasty z fluorem, która zapobiega próchnicy. Postaw też na szczoteczkę elektryczną, ponieważ dokładniej czyści jamę ustną. Aby zminimalizować ryzyko próchnicy należy nitkować przestrzenie międzyzębowe oraz używać płynów do płukania jamy ustnej, które mają działanie antybakteryjne i hamują osadzanie się kamienia nazębnego.
S jak stomatologia
Większość z nas do dentysty idzie dopiero, kiedy pojawia się ból zęba. Tymczasem regularne wizyty w gabinecie stomatologicznym w celach profilaktycznych są dużą szansą na uniknięcie bolesnych problemów w przyszłości. Bardzo ważna w zapobieganiu próchnicy jest profesjonalna higienizacja co najmniej raz na pół roku. Składa się na nią scaling, piaskowanie i fluoryzacja – zabiegi są całkowicie bezpieczne i bezbolesne.
