Dieta a zęby. 7 produktów żywnościowych, które sprzyjają zdrowemu uśmiechowi
Szczotka, pasta, kubek, ciepła woda – niewątpliwie to właśnie te elementy w pierwszej kolejności sprzyjają zdrowemu uśmiechowi. A jednak warto wiedzieć, że w dbałości o zdrowe zęby mogą nas wspierać także… produkty spożywcze! Dieta a zęby - co jeść, chcąc cieszyć się pięknym uśmiechem?

Dieta a zęby - jabłka

O zdrowotnych właściwościach owoców wie chyba każdy. Podobnie jak większość słyszała o negatywnym wpływie ich spożywania w nadmiarze – zawierają sporo cukru, który jest pożywką dla bakterii wywołujących próchnicę. A jednak istnieją owoce, które nie tylko zębom nie szkodzą, co wręcz - wspierają ich kondycję! Mowa o jabłkach, które nie zawierają zbyt wiele cukru ani kwasów, dostarczają cennych składników odżywczych, a przy okazji - naturalnie oczyszczają jamę ustną!

Kiedy jemy jabłko, stymulujemy proces produkcji śliny, która wypłukuje bakterie i resztki jedzenia z przestrzeni międzyzębowych (włóknista konsystencja tych owoców pobudza dziąsła), a  także chroni zęby przed działaniem szkodliwych cukrów i kwasów. Jeśli więc nie mamy możliwości umyć zębów po posiłku, warto przegryźć właśnie kawałek jabłka – nie zastąpi to na pewno tradycyjnego szczotkowania, ale skutecznie oczyści jamę ustną z zalegających resztek jedzenia. Dieta a zęby - co jeszcze warto jeść?

Truskawki

Nie bez powodu na plakatach gabinetów stomatologicznych często znajdziemy osobę, przegryzającą truskawkę. Warto wiedzieć, że owoce te zawierają w składzie kwas jabłkowy – jeden z popularnych składników past wybielających zęby! Jedzenie truskawek może też pomóc w pozbyciu się z zębów przebarwień, powstałych na skutek spożywania innych barwiących produktów, np. kawy czy napojów gazowanych.

Truskawki działają również profilaktycznie - zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego i powstawaniu stanów zapalnych. Mogą się okazać pomocne także w momencie, kiedy stan zapalny już się rozwinie – posiadają właściwości antyseptyczne, dzięki czemu mogą pomóc w pozbyciu się  zapalenia i regeneracji zajętych nim obszarów. Żeby nie było tak różowo – a raczej czerwono! – te pyszne owoce zawierają też spore ilości naturalnego cukru, który stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii. Zawsze po zjedzeniu truskawek warto więc przepłukać jamę ustną wodą.

Jedzenie truskawek może pomóc w pozbyciu się z zębów przebarwień, powstałych na skutek spożywania innych barwiących produktów

Marchew

O tym, że marchew jest korzystna dla naszego zdrowia słyszał chyba każdy, ale czy wiemy, że wspiera też kondycję naszych zębów? Podobnie jak spożycie jabłka, zjedzenie marchewki (surowej!) pobudza produkcję śliny, a w efekcie zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy oraz wystąpienia kamienia nazębnego.

Podobne zalety będzie też miało chrupanie innych twardych warzyw, jak np. seler czy kalarepa, ale jeśli chodzi o walory smakowe, marchewka z pewnością w tej kwestii wygrywa! W przypadku małych dzieci surowa marchew ma jeszcze jedną zaletę – jej spożywanie wpływa na kształtowanie się prawidłowego zgryzu. To niepozorne warzywo to także swoista kopalnia witaminy A, która wzmacnia nasze dziąsła - szklanka pokrojonej w kostkę marchewki pokrywa niemalże 700% zalecanego dziennego spożycia tej witaminy! Dieta a zęby - jeśli zależy nam na zdrowiu, marchew koniecznie włączmy do swojego menu.

Nabiał

O zdrowy uśmiech pomogą nam zadbać także przetwory mleczne - podstawowe źródło wapnia, od którego przecież w największym stopniu zależy kondycja naszych zębów. Czy wiecie, że jeśli dostarczamy organizmowi za mało tego składnika, musi czerpać go z zapasów, odłożonych w kościach i zębach? W ten sposób nasz organizm niejako sam nas okrada z tego cennego elementu, powodując stopniowe osłabienie kondycji zębów i kości.

Osłabione i zdemineralizowane zęby są z kolei bardziej narażone na próchnicę i mechaniczne uszkodzenia. Nie musi tak być! Dbajmy o prawidłową podaż produktów mlecznych w naszej diecie. Bogatym źródłem wapnia są jogurty naturalne, sery żółte (uwaga, są bardzo kaloryczne!), mleko, maślanka, twarogi czy kefiry.

Pieczywo pełnoziarniste – ziarna zbóż

Zaletą tych produktów w kontekście zdrowia zębów jest duża zawartość fosforu – pierwiastka, który jest niezbędnym składnikiem procesu mineralizacji zębów. Podobnie jak jabłka czy marchewki, takie pieczywo pobudza produkcję śliny, co pozwala oczyścić jamę ustną z resztek pokarmowych i bakterii, stanowiących doskonałą bazę dla rozwoju próchnicy.

Takie pieczywo jest twardsze niż pieczywo pszenne – wymaga dokładniejszego życia, co pozwala na ćwiczenie zgryzu i pomaga wzmocnić dziąsła. Zawiera ponadto spore ilości magnezu, który z kolei zapobiega rozwojowi próchnicy. Ale tutaj uwaga! Magnez będzie miał takie właściwości tylko wtedy, jeśli dostarczymy go dwa razy mniej niż wapnia. Jeśli więc nasza dieta jest bogata w produkty zawierające magnez, należy pamiętać o zwiększeniu w diecie podaży wapnia.

Dla zdrowia zębów kluczowe są fosfor, wapń oraz witamina D, w które są bogate ryby morskie.

Ryby morskie

Stan naszych zębów wspierają także ryby morskie. Dla zdrowia zębów kluczowe są zwłaszcza ich trzy składniki – wspomniany już wyżej fosfor, wapń oraz witamina D. Biorą one udział w procesach wzrostu i mineralizacji wszystkich kości naszego organizmu – także tych, wypełniających jamę ustną. Niektóre z ryb, np. łosoś, dorsz, mintaj, śledź – zawierają też fluor, którego w kontekście zdrowia zębów na pewno nie trzeba przedstawiać.

Ryby są też cennym źródłem kwasów omega-3 – to właśnie te związki są odpowiedzialne za pomoc w przyswajaniu wapnia, a więc pośrednio wspierają także stan naszych zębów. Co ciekawe, wysoką zawartość wapnia mają także ości niektórych gatunków. Bez przeszkód możemy więc zjadać także i te elementy niektórych ryb, np. szprotek, sardynek czy tuńczyków.

Zielona herbata

Zapewne nie każdy z nas słyszał o tym, że zielona herbata jest bogata we fluor – pierwiastek, który  skutecznie wpływa na mineralizację szkliwa i wzmocnienie zębiny, ogranicza powstawanie płytki nazębnej i sprzyja walce z próchnicą. W jednej filiżance tego napoju znajduje się średnio 0,3 mg fluoru, a więc wypicie 3 filiżanek zielonej herbaty zapewnia nam zalecaną dzienną dawkę fluoru. I to wcale nie wszystko! Ten cenny napój zawiera w sobie także polifenole – związki, które hamują rozwój bakterii w jamie ustnej i chronią błonę śluzową przed ewentualnymi zakażeniami.

Systematyczne picie zielonej herbaty ochroni więc naszą błonę śluzową i zahamuje rozwój szkodliwych bakterii. Jej regularne spożywanie złagodzi też objawy rozwiniętej już paradontozy. Wszystko to dzięki obecności przeciwutleczniaczy, które zwalczają bakterie wywołujące stan zapalny w jamie ustnej. Mimo więc swojego koloru, zielona herbata to doskonały sposób na zachowanie białych i zdrowych zębów.

Smacznego!

close
Potrzebujesz więcej informacji?
Oddzwonimy do Ciebie

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Scandinavian Clinic Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, w celach marketingowych oraz dla prawidłowej realizacji usługi 'umów wizytę'.

    Zostaw numer
    oddzwonimy!
    Rejestracja
    Skontaktuj się z nami






      Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Scandinavian Clinic Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, w celach marketingowych oraz dla prawidłowej realizacji usługi 'umów wizytę'.

      [recaptcha]